onsdag 9 november 2011

Dolisie-resa

Lördag till måndag var jag i Dolisie, Kongos tredje största stad, och agerade tolk till ett par från Sverige som hälsade på sin vänförsamling. Det var intressant och intensivt. Vi flög dit och hem. Flyget dit var flera timmar försenat troligtvis p g a att någon eller några höjdare lagt beslag på flyg och flygplats. Såg en parad och en röd matta på håll ... Flygplatsen är osannolikt tjusig numera, med air condition och allt, så det gick ingen större nöd på oss. Man kunde och köpa sig lite ätbara och drickbara saker medan man väntade. Väl framme i Dolisi förvandlades vi till den "svenska delegationen" och togs emot av les responsable från församlingen. De fixade så allt gick smidigt på flygplatsen (som var nästan lika fin som i Bzv men mindre) och ordnade fram en taxi som skjutsade oss till hotellet som låg på ett katolskt område. Rummen var fräsha men enkla. 

Vi togs omhand på bästa sätt och hade fullt program hela helgen. Hann med en liten visit i en dövskoleklass på måndagen innan vi skulle till flygplatsen igen. Man blir rörd av mångas engagemang trots att man har mycket begränsade resurser. Ett annat projekt som dessa två församlingar (den svenska och den kongolesiska) har haft tillsammans är ett stöttningsprojekt till föräldralösa barn som bor hos släktingar, som har det knapert. Man har hjälpt dem med skolgång och peppning. 80 av 95 barn har klarat sig bra och gått vidare. 15 hade fått gå om klasser. Vi var också med på söndagens gudstjänst där församlingens 13 körer sjöng (se bilder på facebook). Det var fullt ös och härlig spontanitet!

Dolisie ligger vackert med berg omkring och vid kanten av Mayombe (stor regnskog). Det mest karaktäristiska är väl den röda jorden som man ser redan från luften när man ska landa. Stan har också mycket grönska, lite trafik och är luftigare och lantligare än Brazzaville och Pointe-Noir. Det regnade en del så det var svalt och skönt.

Nu är jag tillbaka till värmen i Brazzaville och kneget :) Axel har kommit igång med Gothia-projektet och är hjälpledare. Han ska träna ett gäng tjejer i volleyboll. Han har börjat ta sig fram med buss kors och tvärs över stan. Kul!

3 kommentarer:

  1. Jaa det är skillnad på våra aktiviteter... ;)

    Själv ska jag på Julmarknad imorgon (lördag) på Ekenäs slott. Det närmar sig ju och det kan va kul och se om jag ska utöka min tomtesamling i år :)
    ha det bäst !
    Helene

    SvaraRadera
  2. Åh vad det låter spännande och roligt, det du får uppleva.
    Jag är så glad för din skull att du beslutade dig för att åka ut i världen igen, det "hörs" på det du skriver att du mår gott och att ni har det bra.

    SvaraRadera
  3. Trots en del mindre umbäranden så är det mycket roligt och meningsfullt att vara här. Ha det bra ni också, på hemmaplan!

    SvaraRadera